Начало ОБЯВЛЕНИЯ Съобщения Поздравление на кмета на община Девин Здравко Иванов за 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост
Банер
Банер
Банер
Банер

Последни публикации

PDF Печат Е-поща
Неделя, 24 Май 2020г. 08:38ч.

 

   Уважаеми съграждани,

   Уважаеми учители, ученици, творци и дейци на културата,

 

   Днес отбелязваме най - светлия празник за България - 24 - ти май - Ден на славянската писменост и българската култура. С делото на светите братя- Кирил и Методий, се поставят основите на образователния просперитет на народа ни - Денят на буквите и словото. То отеква в нас като Преспанска камбана от векове, която ни напомня, че няма по - велика мисия от тази на Просвещението и духовното израстване. Те са великият монумент, благодарение, на който ние градим бъдещето си , като тържествено почитаме и се прекланяме пред дейците на просветата, културата и науката: "Върви народе, възродени, към светли бъднини, върви!- думи, които всеки българин знае от мига, в който е прекрачил училищния праг за първи път!

   Наш морален дълг е да защитаваме идеята на светите братя- Кирил и Методий, че всеки народ има право да говори и пише на собствен език.

   24- ти май е празник не само на учителите, но и на читалищните и музейни дейци, на творците – художници, писатели, на целия ни народ.  

   Със свой принос в културния живот на общината са народните читалища. От векове те са светилище и пазител на българската духовност, образователен център и школа за родолюбие и вдъхновение. В олтара им е духовността и традицията, обредите и обичаите, ритуала на  душевността на българина.  

   Скъпи ученици, вие сте тези, от които зависи бъдещото развитие на родината ни. Пожелавам ви да бъдете любознателни и последователни в усвояването на знанията в училище. Нека да не угасва искрата за наука, запалена от Кирил и Методий, от народните будители и просветители на нацията ни, защото вие сте нашето бъдеще за  утрешния ден!

   Искам да благодаря на всички писатели, художници, артисти, музиканти, читалищни дейци, библиотекари, музейни дейци и журналисти.

   Пожелавам Ви здраве, творчески успехи, самочувствие, висок професионализъм и вдъхновение!

   Продължавайте все така пламенно да съхранявате и предавате на поколенията българските традиции, които са изворът, от който черпим гордост и национално самочувствие!

 

       ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

 

.

.

.

.
Банер
Банер
Банер